Arquitectura del vímet

A finals d’aquest any 2019 s’ha inaugurat la pèrgola feta amb peces de galbanitzat i trenades amb vímet tractat al nostre taller. Serà una bona ombra a l’estiu i els dies de calor pels mercats del Prat de Llobregat que es fan en aquesta plaça…!

Imatges d’una feina feta aquest estiu del 2019, un timelapse fent una valla de vímet entremig d’una llarga paret de pedra seca. En aquest tram calia protegir unes arrels i la pedra no hi cabia així que ho hem fet amb vímet.

EL VÍMET I LES SEVES POSSIBILITATS CONSTRUCTIVES

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El vímets són els brots que cada any fa aquesta varietat de salze i que segons les quin tipus i les condicions climàtiques ens permet de tenir branquillons de diferents mides i colors per a fer cistells, i també per a fer el que en aquests dies s’anomena arquitectura del vímet com poden elements de jardineria, vallats, recobriment de façanes, ombrejats, pèrgoles, decoració interior i mil coses més…

Com que hi ha tantes possibilitats us mostrarem algunes obres fetes per lafeixapedraseca. Des de l’inici, hem tractat de “vendre” la possibilitat de combinar vímet i pedra ja que són dos elements naturals que lliguen molt i tenen moltes possibilitats tan junts com de costat. Finalment, després d’alguns anys d’insistir hem aconseguit barrejar els dos elements i els dos arts en una mateixa obra i com veureu en les fotos combinen perfectament.

Obra feta a Calella de la costa, una mica de vímet pelat i tractat per exterior, trenat al voltant de pals de castanyer pintats. Tot plegat per decorar una rotonda del centre d’aquesta vila del Maresme.

Aquesta és una obra decorativa d’interior feta pel Restaurant La Boscana de la província de Lleida durant l’època que es va inaugurar. Avui ja té una primera estrella Michelin de la mà del seu xef en Joel Castanyé. Aquesta feina combina un seguit de peces amb vímet natural de cinc varietats diferents més una mica de vímet blanc pelat que fan de separadors per les vuit taules del restaurant. Són una mena de “biombos” en forma de mitja lluna que donen una sensació d’intimitat i al mateix temps són prou transparents per no crear una barrera visual. Tenen també la propietat de poder-se agrupar, combinar-se de formes diferents per a crear diferents espais… Obra pensada per en Jordi Font, arquitecte i interiorista.

Restaurant El Resquitx de Mollerussa. Inauguració de una nova sala de banquets de casament amb dues sales que es poden unir i una decoració que surt de terra i es prol.longa cap al sostre en forma de plaques serpentejants amb vímet esbotxat de varietats i colors diferents. Les peces són estructures de ferro que s’uneixen durant el muntatge per donar aquestes sanefes de fins a trenta metres de llargada. Realment una obra força titànica per aquesta sala tant gran d’aquest lloc mític de Mollerussa i les comarques de Lleida. Potser no serà reconegut com el millor restaurant del món però podem assegurar que la seva gent sí que ho són!…

Aquesta és una obra “emblemàtica”, on veiem aquesta combinació dels dos elements: vímet i pedra. És una façana feta de plaques de vímet tractat per exterior de formes irregulars que li donen uns volums peculiars. En aquest cas el trenat és el que podríem anomenar clàssic d’una sola branca de vímet a cada passada. Aquestes plaques li donen uns tons naturals depenent de l’hora del dia i permet que la façana de la casa transpiri a través d’aquest vímet. Es tracta d’una obra avantguardista i una simbiosi perfecta entre pedra i vímet en una casa de nova construcció sostenible.

A la cara sud de la casa hem fet una pèrgola de vímet tractat però negre en aquest cas i que fa una ombra obligada a la zona del menjador, una ombra fresca i amb un trenat esbotxat que permet fer una densitat “al gust del consumidor”.

Fotos actuals d’aquest any 2022 del bon estat de les peces que formen aquesta estructura vertical penjada a la façana del Restaurant Resquitx de Mollerussa.