Aqui teniu les dates del proper curs que és el darrer d’aquest any on se n’han fet uns quants!
Curs “anual” els dies 29,30 novembre i 1 de desembre del 2019 a l’Escola Orígens de Bioconstrucció, a les Planes d’Hostoles, clica aquí si vols enllaçar amb l’escola i poder rebre més informació del curs.

Des de l’any 2012 que fem aquest curs a Les Planes d’Hostoles, enguany setena edició d’aquest curs emblemàtic tant per lafeixapedraseca com per Orígens ja que va ser el primer curs que es va celebrar en inaugurar l’escola.
ALTRES CURSOS I TALLERS REALITZATS DARRERAMENT:
Curs de formació a Andorra aquest octubre 2019 al comú d’Ordino i també al comú d’Encamp. Segon mòdul, continuació del primer iniciat els mesos de maig i juny a Ordino. Aquest segon mòdul és una evolució del primer de murs de contenció i es presenta com a un curs per aprendre a fer barraques de coberta vegetal de tronc i també de barraques amb sostre de lloses per aproximació. Aquí a Encodina (Ordino) van participar unes vint-i-cinc persones, entre guies de muntanya, entusiastes de la pedra seca i alguns tècnics…
En aquest muntatge es veu la restauració de dues barraques, i la construcció d’una nova. Dues amb sostre de troncs d’arbres, falgueres i finalment gleves d’herba i la que queda amb sostre de pedra, amb la tècnica de lloses per aproximació. Pedra de la zona, esquistos amb aportació d’una mica de granit per la barraca nova. També imatges del curs realitzat al juny que completen el programa de formació del 2019.
La primera setmana d’aquest segon mòdul va ser a alta muntanya prop dels 2400 metres a Grau Roig, al comú d’Encamp i es va desmuntar completament una barraca de pastor de l’Orri del Cubil, indret bastant visitat a Andorra. Com que la darrera restauració datada del 2011 es va fer de manera incorrecta (per dir-ho finament), amb molt ciment, formigó i inclús formigó armat al sostre; va costar una mica desmuntar tota la barraca però finalment la vam reconstruir de manera íntegra aprofitant lloses grans dels voltants de l’Orri que vam arrossegar fins i tot amb troncs. En aquesta primera setmana del segon mòdul els participants eren Banders de diversos comuns i també obrers de la construcció d’algunes empreses del Principat, una vintena de persones en total. Vegeu algunes imatges de l’esdeveniment!
L’Estany, mes de setembre. Petit taller la primera setmana de setembre en horari matinal, on han participat nombrosos voluntaris. Concretament es va tancar la llista d’inscrits perquè ja hi havia uns deu apuntats diaris, incloent un grup de més de quinze provinents del Baix Llobregat el primer matí. L’objectiu era de fer una reproducció de com es podia haver construit la mina subterrània de desaigüe del poble que fa gairebé cinc-cents metres de llargada. I per això hem aixecat una obra que ha quedat allí com si d’una escultura es tractés, una obra sempre inacabada i amb el cindri en el seu interior, perquè els visitants puguin entendre la tècnica que es va utilitzar en la construcció de la mina de L’Estany que té més de tres segles d’història.
Per tant hem fet el que seria la porta de la mina amb una estructura de volta de canó suportada per un cindri fet amb fusta de roure. La pedra utilitzada és de la zona i per tant pràcticament idèntica que la pedra original de la mina. Finalment ha quedat una peça de cinc metres de llarg que deixa veure part del cindri i també deixa veure l’arc en volta a la façana d’aquesta entrada de la mina imaginària.
Andorra durant l’ultima setmana de maig i les tres primeres de juny fem el primer mòdul del primer curs de formació constructiva amb pedra seca dins el programa de “Primera pedra de Cal-Pal” que aprofitant l’embranzida donada per el reconeixement de l’Unesco a l’art de la pedra seca vol impulsar una formació reglada a Andorra en els propers anys. Aquest primer curs que ha de tenir continuitat amb els anys és el primer pas per a tenir una formació reglada i consolidada, i també certificada professionalment quant arribi el moment. Seguint una mica la dinàmica formativa francesa, per exemple, però adaptada a les necessitats del país. A més del curs pràctic aquesta iniciativa compta amb jornades tècniques i de formació teòrica amb diversos temes i experts relacionats amb pedra seca, turisme, natura, geologia, etc. També hi ha una jornada d’experts que en assamblea han de donar les pautes a seguir els propers anys per a seguir de manera correcta aquesta formació reglada i també una bonica exposició de pintures del món de la pedra seca de l’artista Jordi Fulla a Cal-Pal a Ordino. Participen nombrosos cònsols dels comuns així com alguns ministres involucrats com els de medi ambient i obres públiques. En les jornades es comenten eines divulgatives com les pàgines web d’informació de la pedra seca a Andorra, una eina que ha de ser una bústia oberta a tothom on recopilar totes les construccions existents a Andorra. Podeu visitar https://www.calpalandorra.com/ i també https://www.primerapedra.com/ en aquesta segona veureu el que seria una versió andorrana de la wikipedra catalana.
En les següents imatges veureu la participació massiva en aquest primer mòdul i també els més de cent metres de paret seca restaurada a la Cortinada al camí de ferro que circula per aquella zona.