Barraca de pastor del Clot de la Fou, al Ripollès…

Barraca del Clot de la Fou, al Pla d’Anyella, 1800 metres d’altitud

En aquesta ocasió veurem les fotos de la reconstrucció d’una  barraca amb doble estància construïda l’any 1868 i que almenys portava cinquanta anys derruïda. L’esvoranc es va començar a produir a la part de la llar de foc i amb els anys va continuar cap al sostre. La reconstrucció s’ha fet en un moment crucial ja que en poc temps segurament hagués caigut del tot…Aquesta és una barraca històricament molt coneguda ja que es troba en un punt crucial dels moviments de la transhumància, els pastors i els seus ramats. Gràcies als dibuixos i a les fotos fetes l’any 1923 hem reconstruit aquesta barraca sent fidels a aquests documents històrics. La barraca rodona, la més gran i la principal era la que es trobava en més mal estat. Per contra l’altra rectangular encara estava força bé per l’interior, però va caler fer una bona restauració de la façana i la cantonera principal ja que amenaçava ruïna.

S’ha refet pràcticament tota la coberta de la barraca rodona, des del dintell de la porta fins a l’altre costat oposat, podríem dir que unes dues terceres parts de la teulada. El dintell interior estava trencat pel mig cosa que ha fet que l’haguéssim de substituir per un altre ja que d’una altra manera la reconstrucció no hagués set efectiva. També s’han recuperat els bancals exteriors de de les dues barraques, documentats en fotos, i també l’empedrat interior dins de la barraca, també documentat en uns dibuixos de l’època.

Aquesta feina ha estat possible gràcies sobretot a la feina insistent de l’Antoni Llagostera i als amics del museu etnològic de Ripoll, que han recollit diners en una campanya de micromessenatge que ha permès de fer les obres de reconstrucció… Ara esperem poder continuar l’any vinent amb la reconstrucció d’alguna altra barraca derruïda que hi ha al meteix Pla d’Anyella. El passat 6 de novembre vam fer la inauguració de la barraca amb la presència dels alcaldes de Ripoll i de Toses, el senyor Ribot, propietari del Pla d’Anyella, i també l’Antoni Llagostera, en Florenci del museu etnològic, i alguns mitjans de comunicació com la TV del Ripollès, que faràn un reportatge pel canal català i també unes noies de TV3 que van emetre la notícia el passat 7 de novembre durant el TN migdia a l’edició de Girona…(cliqueu aquí per veure el vídeo…ah! a partir del minut 4:50 trobareu aquesta notícia)