Tardor del 2009, a Sant Bartomeu l’ajuntament ens encarrega de refer un marge enderrocat de pedra seca després que els hi féssim la proposta de construir-lo amb la tècnica de la pedra en sec tal i com estava fet antigament. Es tracta d’un mur d’uns seixanta metres de llarg i vora els dos metres en el seu punt més alt. Hem seguit la forma original del marge per a mantenir l’estil rústic de la paret. La pedra és tota de l’antic mur i de la zona de l’esglesia vella, tot i que vam fer portar alguns camions amb pedruscall per a fer un bon reble per la paret. Aprofitant que l’ajuntament feia obres a la zona, vam poder comptar amb l’ajuda d’algunes de les màquines d’en Joan l’Hostaler, que ens facilitava apilament de pedra i sanejament del marge. El coronament és amb lloses en forma de llibret, conegut com el coronament en rastrell, això fa que sigui difícil caminar-hi per sobre o seure-hi i per tant en facilita la conservació. De fet, tres anys més tard el mur està en un estat magnífic i impecable. El drenatge funciona a la perfecció io ni tan sols s’ha mogut una sola pedra.
El mur està a nivell amb el prat on hi ha les runes de l’antiga esglesia del poble. Es creu que antigament aquest era el lloc del primer assentament del poble de Sant Bartomeu, ja que conserven feixes de conreu i runes com les de l’esglesia.
Aquest paratge s’ha anat arreglant i després d’aquesta primera intervenció, s’han anat fent altres actuacions i reparacions als murs del voltant, i encara queda feina per a fer…I això ha fet que s’hagi convertit en una zona de visita i de descans pels veïns i els visitants. Actualment amb la font, que afegeix un altre punt més per a que l’església es converteixi en un autèntic parc de pedra seca.