Peak District: Reconstrucció d’antics murs de pedra seca anglesos

Estem a la regió de Derbyshire, concretament a la petita població de Elton. The Spout és una finca que a part de ser la vivenda de Matthew Parris també té una zona habilitada, un anexe que és com una casa de turisme rural. La casa és a uns centenars de metres del centre del poble. Tota aquesta zona està dins dels límits del parc nacional de Peak District, que és el primer parc que es va crear a la Gran Bretanya per frenar l’especulació urbanística que podia haver arribat degut a la proximitat de ciutats com Manchester, Derby, Sheffield, Nothingam,… i és ben clar que la cosa va funcionar, ja que només arribar a la zona veus que es tracta d’un paisatge molt rural, amb carreteres estretes, i ple de murs de pedra seca per tot arreu. És un territori força turístic per a fer caminades pels seus prats i boscos i els seus peculiars penyasegats de gresos negres i les zones rocoses que són el que fan de Peak District un lloc especial.

En una primera fase de construcció a la tardor del 2010 i amb un temps força plujós i fred, com es veu en algunes fotos on anem completament tapats amb els vestits d’aigua, vam reparar varis centenars de metres d’aquests murs que delimitaven la finca. Vam seguir l’estil rústic de la zona i tocant poc les pedres. L’acabat també, com a tota la zona, es fa en rastrell, o en llibrets. Finalment i per falta de pedra, vam comprar alguns big bags de pedra i uns quants viatges amb la ranxera de la finca per a poder acabar els murs…

El grainstone o els gresos anglesos, són pedres més toves que el calcàri típic d’aqui, no es poden picar gaire ja que es trenquen fàcilment. Per altra banda tenen l’avantatge que es parteixen pel mig també de manera fàcil. Degut al clima humit i plujós agafen molts líquens amb el pas dels anys i també es debiliten en la seva duresa. Per refer aquests murs hem recuperat majoritariament les mateixes pedres que hi devia haver però havien quedat enterrades per torba i vegetació. També hem gratat d’alguns clapers amagats enmig del bosc. Com que el clima és tan humit i plujós, el sòl el formen capes de torba, restes vegetals sobre restes que van fent un gran gruix amb el temps. A vegades hi creix herba a sobre… el resultat és que ja pot ploure que mai trobem fang a les botes, ja que no n’hi ha, només restes vegetals. Això si, sempre amb les botes d’aigua i el vestit d’aigua ben aprop per quan passen els típics ruixats diaris.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s