Com treballem…

Treballem molt artesanalment, amb les eines pròpies de l’ofici de marger. Eines com el martell de tall, el càvec per remenar pedruscall, la civera per a transportar blocs grossos i algun punxó… Algunes d’elles fetes per ferrers de Mallorca, i alguns dels mànecs fets a casa. Només prenem el nivell, fil i d’altres eines de tall més precises si l’estil de mur ho requereix. No disposem de maquinària pesada com excavadores i demés, però les utilitzem si allà on treballem n’hi ha de disponibles per a facilitar el transport de pedra i el moviment de terres. En terrenys escarpats fem servir carretons mecànics si això és possible. I si això no fós possible, també hem arribat a utilitzar  mules i burriquets que ens ajuden a transportar el material divers.

D’entrada visitem l’obra, la zona, i estudiem bé tots els factors que poden influir en l’obra. Els accessos, el terreny, el clima… Fem un càlcul de la pedra necessària i de la pedra disponible, mitjans per tranportar-la, si cal. Prenem mides i estudiem l’estil en que hem de “paredar”. Prenem el nostre temps abans de posar-nos mans a l’obra, per a no deixar escapar cap detall important.

Un cop passada aquesta primera fase, continuem amb el que seria la presentació del projecte. Presentem el pressupost i l’estudi juntament amb un dibuix a tinta o llapis i pintat amb aquarel.la del que hauria de ser una aproximació al resultat final de la feina feta. En base a aquests   dibuixos i conjuntament amb els nostres clients intentem afinar aquests projectes, per si es poden incorporar nous elements, possibles variacions, etc…I un cop revisat tot això, ens serviràn per a treballar a “peu d’obra”.

Treballem en tot tipus de condicions climàtiques, tot i que en cas de fortes pluges i depenent del tipus d’obra, valorarem si és millor de fer una aturada per a reprendre la feina quan les condicions hagin millorat. Un cop hem començat treballem de manera continuada però sempre prenent el temps necessari per a que la cosa quedi el millor possible. Ens agrada treballar la pedra seca, però no ens agrada correr! ja que en aquest art de la pedra seca les presses no són bones companyes de viatge.

En general, els pressupostos es fan tenint en compte els metres lineals o quadrats a contruir, o reconstruir, juntament amb els factors importants com accessos, disponibilitat de pedra, disponibilitat de maquinària pesada… i els preus, transport i tipus de pedra que hem d’utilitzar en el cas d’haver de comprar-la. Lafeixapedraseca només cobra per la feina artesanal del treball de pedra en sec. No tenim cap benefici en els tractes amb la pedra, així doncs el preu per als clients és el preu de cost! En algunes obres especials on els metres no són el factor principal, fem també el pressupost tenint en compte dies de feina i la gent necessària per a fer-la.

Sempre procurem posar-nos d’acord en el preu final abans de començar, i la veritat és que intentem treballar a un bon preu tan per a nosaltres com per els nostres clients.  En ocasions ens ajustem a les possibilitats dels clients i del que disposen. Només cal afegir que la feina que fem amb pedra seca té un preu molt i molt competitiu si ho comparem amb les tendències ja una mica passades de moda com els murs de  formigó. És clar que demana més temps per a dur-ho a terme però el resultat és molt diferent, i això és el que volem transmetre en cada obra.

Treball en xarxa: Estem en contacte amb diversos arquitectes, aparelladors i enginyers, estudiants d’arquitectura…I també estem en contacte amb diverses associacions dedicades a la pedra seca com són les de França, Regne Unit, Italia i fins i tot l’associació andalusa.  Tots aquests professionals i aspirants ens donen suport logístic i legal en el cas de necessitar signatures de plànols i projectes diversos si així ens ho demanen. Això és molt important per nosaltres  per a realitzar la nostra feina ja que no són multitud els  professionals acostumen a aprovar i donar recolzament a  aquests mètodes constructius que no són els contemporanis del ciment i del formigó. Evidentment comptem amb el recolzament i el suport total dels membres col.legues dels ABPS que com a companys ens assesoren i ens guien quan fa falta. Així mateix ells compten amb el recolzament dels enginyers i arquitectes i universitats que col.laboren amb l’associació fent tests i proves científiques per  validar les tècniques constructives amb pedra seca en les obres constructives contemporànies com poden ser les obres públiques.

Un pensament sobre “Com treballem…

  1. Segueixo amb interés els vostres treballs. Em podeu enviar informacions futures daltres treballs que acabeu.gråcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s