Curs de construcció en la tècnica de la pedra seca a Euskadi

De la ma d’Alberto Muñoz, president de la federació andalusa de pedra seca, vam aconseguir fer aquest curs de construcció amb la tècnica de la pedra en sec, contractats per la fundació basca Aranzadi, i concretament per la seva secció d’escola taller per a menors de 25 anys que estan treballant al cim del Serantes, col.laborant amb la restauració planificada del Fuerte Serantes, que ha rebut una forta subvenció per part del govern basc. En Carlos, sevillà de la Sierra Norte i marger ocasional ja fa molts anys, entre altres coses, i jo mateix, en Roger, fem de monitors d’aquesta vintena de nois la majoria bascos, però també forces d’altres nacionalitats… L’Alberto en tasques didàctiques i de relacions públiques i naltros dos fent la feina clau d’ensenyar la nostra tècnica i les maneres de fer en aquest art de la pedra seca. El curs constava d’una part teòrica a l’inici amb explicacions, videos i fotos i també a la part final un repàs teòric de la feina feta els dies anteriors, dels errors a corregir, i també unes diapositives de la feina de La feixa pedra seca. Una mica de col.loqui i solucionar dubtes abans de tornar cap a casa. Hem estat molt ben acollits per l’Iñigo i en Manu, els professors i impulsors d’aquesta escola taller per a joves amb risc d’exclusió social. Hem menjat molt bé, hem gaudit d’un clima extraodinàriament calurós i assolellat, i hem pogut visitar Bilbo, passejar pel casc antic… També hem dormit de conya a Castrourdiales, a un quart d’hora de l’escola taller, als peus del Monte Serantes, una illa de natura en plena “city” industrial i del gran port de Bilbao. Molt bones vistes, privilegiades, de tota la vall que forma la Ria del Nervión quan entra a Bilbo i bones vistes i clares del mar Cantàbric.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Poques construccions en aquesta zona del País Basc, i això ha fet que ho hagin vist amb molt interès i emoció… i ja n’han pres bona nota per fer noves actuacions de cara al futur. En resum podríem dir que els hi hem obert els ulls en aquest món de la pedra seca i sembla que s’han impregnat de la nostra motivació i del nostre amor per aquest art de la pedra seca. Els hi hem obert les portes d’aquest món nostre de la pedra seca i sembla que hi volen entrar i ja formar-ne part d’ara en endavant!

La construcció es va fer amb pedra calcària de la zona, pedra extreta de la pedrera i carregada directament al camió, seguint els nostres consells, i així hem pogut treballar una pedra molt dura i rústica, a vegades difícil de col.locar però d’aquesta manera tothom ha hagut d’esforçar-se una mica més per a tirar endavant la feina. Els alumnes també han pogut veure algunes de les eines més emblemàtiques dels margers, i concretament les eines de La feixa pedra seca com la civera per a transportar pedres grans, el picassó mallorquí o martell de tall, el càvec, i algun punxó i escarpa casolans… Així doncs han pogut aprendre tan les tècniques constructives, com les tècniques prèvies a començar l’obra com la selecció de pedra, marcatge de la zona de treball,  i també el coronament en rastrell, el carejament d’algunes pedres clau amb les escarpes, col.locació de les estaques i els fils, col.locació del reble, sanejament de la zona un cop acabada l’obra amb el resultat de col.locar la totalitat de pedra dins del mur sense que quedés cap pedra pels voltants.

Un pensament sobre “Curs de construcció en la tècnica de la pedra seca a Euskadi

  1. hola! estic interessat en apendre aquest ofici. Es fan més cursos? Visc al Garraf, on tenim molta pedra calcaria. M’agradaria visitar altres paratges, conèixer tècniques i eines, i mirar de trobar la necessaria sortida a aquest art

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s