Perfil del marger

En Roger Solé Coromina, de Vic, ja fa uns anys que es dedica a fer de marger, a fer treballs amb pedra seca, i des de la plana la seva feina ha anat en expansió cap als quatre punts cardinals a mesura que l’experiència i els metres de pedra col.locada anaven augmentant, des de Catalunya fins a l’extranger. Va començar a tocar pedra en l’etapa universitària a la facultat de geologia de Barcelona.  Però de seguida la pedra que li va cridar l’atenció va ser la dels penyasegats i les grans parets d’escalada de tot el món. Són més de quinze anys tocant tota mena de pedres en les seves activitats alpinístiques. I ara en aquests darrers anys ha estat tocant també molta pedra i de molts tipus diferents,  però aquest cop per feina i en molts projectes diferents, gairebé tots relacionats amb la pedra però també amb el fang. En Roger s’encarrega ell mateix de fer els dissenys dibuixant les obres i imaginant els seus acabats sobre el paper amb els llapissos i les aquarel.les, fent els plànols i els càlculs dels costos de cada obra. També es preocupa de buscar la pedra i negociar totes les necessitats i extres que surgeixen durant el treball. Treballador infatigable, amb una gran visió artística de la seva feina, la de treballar amb la tècnica de la pedra en sec,  que considera que és una autèntica  forma d’art. Actualment és membre de l’associació dels ABPS de França i també de l’associació andalusa pel foment i la conservació de la pedra seca AAFCPS com a soci i formador.

Ja ha participat en diversos col.lòquis i trobades fent ponències sobre la pedra seca i la seva feina a La feixa pedra seca, temes que formen part de la seva feina així com la formació de persones en diversos cursos de formació teòrics i pràctics. Ha obtingut el certificat de professional en pedra seca (CQP) a França, un cop superada la prova dels ABPS. Aquest és un dels certificats europeus que es poden obtenir actualment…Però malgrat el seu interès en el món de la pedra seca i del seu estudi i formació permanents, el que més el motiva i captiva és el treball al camp, a l’obra, amb les pròpies mans i el fet de fer realitat els seus propis dissenys i projectes, i els projectes engrescadors que se van sortint en aquests anys.

Es pot considerar en Roger com un artista o artesà independent ja que a més de les seves habilitats amb la construcció de pedra en sec, també construeix amb vímet, dominant les tècniques de la cistelleria popular catalana i fent també feines en el camp de l’arquitectura del salze. Cultiva, recol.lecta, emmagatzema i fa tota mena de cistelles, des de les més habituals en la cistelleria fins a dissenys contemporanis amb diferents varietats de vímet tan autòctones com forànies. Un dels grans projectes en el futur és arribar a combinar pedra i vímet en les seves obres per a jardins i parcs. Té diplomes de formació per a treballs en alçada i també el diploma de recurs preventiu, per si en alguna obra ha d’utilitzar tècniques de treballs verticals per a fer la seva feina.

Creacions de vímet...

4 pensaments sobre “Perfil del marger

 1. Bonjour Roger, je te felicite pour ta manière de faire un travail defferent et à ce temps il devient plus rare , je t´encourage de continuer à faire revivre l´èpoque de notres encêtres .

 2. Hola!
  Soy Andi, tu no me conoces pero yo a ti si jaja! Vivo en el sur de Francia donde acabo de conocer a Bruno Durand, uno de tu pandilla de pedreros me imagino, y me dio tu direccion. A mi la piedra me gusta sobretodo pa encajar fisureros, friends y parabolts… asi que, si te interesa, algun dia podemos quedar pa trepar aqui por les Cevennes, por Montserrat o donde sea. Quizas Bruno, cuando se recupere del hombro, tambien se anime…
  Venga, un saludo

 3. Bones !!
  Soc de Mallorca i fa mes de 20 anys que faig marges a l’illa
  Estic interesat en venir a viure a Barcelona i m’agradaria trobar una feina de marger
  He mirat molt per internet pero no he trobat molta cosa
  Si saps d’alguna feina aprop de Barcelona estaría ben content
  Moltes gracias
  Joan

 4. Roger,
  Quina passada!!
  Cel.lebro la teva afició!
  Soc en Jordi Mas, marit de la Tere Monràs, que coincideix amb en Joan de Castellar del vallès… el de les cabanes.
  Tenim una rectoria a Sant Pere de Bertí, i boldruem recuperar algunes parets de pedra seca… ens hi ajudes?
  Trobem-nos-hi… i Passens pressupost!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s